8 tips för en smart matplanering

  1. Planera sju dagar framåt. Prenumerera på mina veckomenyer och få nya recept varje vecka!
  2. Handla varor nedsatta med 20-90% på Matsmart.se
  3. Ta vara på extraerbjudanden i butik
  4. Storhandla
  5. Matkasse – spara mer tid än pengar
  6. Laga extra portioner till lunchlåda
  7. Ha en gemensam familjeapp där ni har veckans meny och inköpslista
  8. Gör storkok och frys in till lata dagar

1. Planering

Gör en planering för sju dagar framåt på en och samma gång. Genom att du planerar veckans matlagning minskar det risken för spontana middagar ute. Det minskar också risken att köpa hämtmat för att du helt enkelt är för hungrig för att dels komma på vad du ska äta, dels handla och dels laga i ordning maten. Eller att det blir något ogenomtänkt och onyttigt i butiken.

Genom att du planerar för många dagar i förväg får du också en överblick över vad du äter vilket kan skapa mer kontroll över dina matvanor. Det kan till exempel bli lättare att skapa en större variation bland maträtter. Det blir inte bara ett plus på kontot utan kan också bli ett plus för hälsan.

Mina veckomenyer

Tips på billiga veckomenyer finns här.

Mina veckomenyer passar en budget på 4000 kr/månad (2021) för två vuxna och ett barn. I matbudgeten ingår även städ- och hygienprodukter. Observera att snacks som godis, chips och dricka inte ingår i matbudgeten utan räknas som nöje. Längst ner på sidan kan du fylla i din epostadress och börja prenumerera på veckomenyerna som skickas ut varje vecka.

2. Nedsatta varor

Matsmart.se kan man handla varor som är nedsatta 20-90% i pris . Det är varor som annars skulle kastats på grund av överproduktion, säsongsvaror, förpackningsbyten, kort eller passerat bästföre-datum.

3. Erbjudanden

Kolla om den butik du brukar handla från har några erbjudanden den dagen/veckan du ska handla. Vi brukar anpassa vår handling efter de erbjudanden vår favoritbutik har. Vi brukar även handla storpack av det vi äter regelbundet då det som regel är billigare.

4. Storhandla

Kom ihåg att storhandla efter att du ätit. På så sätt minskar du risken för att onödiga livsmedel som du bara är sugen på i stunden slinker ned i handlingskorgen. Genom att du storhandlar exempelvis en gång i veckan möjliggör det att du kan lägga din tid på annat istället för att handla varje dag.

5. Matkasse

Många företag erbjuder så kallade matkassar vilket kan vara ett alternativ om du är beredd att betala lite mer men spara tid. Genom en matkasse-prenumeration får du en kasse med råvaror och recept levererad till din dörr. Ofta kan man välja olika typer av recept som exempelvis vegetariskt, barnanpassat, snabblagat osv. Det förutsätter dock att du har ett antal basvaror hemma.

6. Laga extra mat

Laga alltid extra portioner när du gör middag och spara till lunch dagen efter. Gör ett storkok ibland och frys ned några lådor – då har du mat till när du känner att du bara inte orkar laga i ordning mat.

7. Underlätta med gemensam app

Jag och min man har en app på våra telefoner där vi delar en meny och handlingslista. När vi ser att något är slut i kylskåpet eller skafferiet skriver vi upp det i handlingslistan. På så sätt minskar vi risken att köpa dubbelt av något som sedan går ut på datum. Vi slipper även ta en extra tur till butiken för att handla det vi glömde. Den appen vi använder heter To Do.

8. Storkok

Gör ett storkok då och då och frys in. De dagar du känner att du bara inte orkar laga mat kan du då bara ta upp en låda ur frysen till både middag och lunch. Eller om du går ut och äter middag har du möjlighet att plocka upp en låda ur frysen istället för att laga lunch på kvällen, eller köpa lunch ute!

Portionen under tian

Har du dragit ned matbudgeten ordentligt kan jag tipsa om Portionen under tian.

Vill du få hjälp med att kartlägga din ekonomi och ta kontroll över dina pengar? Jag hjälper dig att kartlägga dina utgifter, göra en budget och komma igång med ett sparande. Just nu helt kostnadsfritt. Kontakta mig om du är intresserad och vill ha mer information.

Klicka här för att få tips på hur du kan bli mer ekonomiskt medveten och här för tips hur du kan dra ned på dina utgifter.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close